Skip to main content

En feltguide til den hybride verden


Kategori:

Som nyuddannet kan det være svært at vide, hvad man kan forvente, når man træder ind i sit første job. I denne artikel ser vi nærmere på kontorteknologi, virksomhedskultur og hybridarbejde.

Hvert år dimitterer nye årgange af studerende fra universiteter og højskoler, alle klar til at tage skridtet ind i voksenlivet med et kontorjob, enten i den private eller offentlige sektor. Men der er ingen grund til at spørge mor og far om råd og tips – det er andre tider nu, hvor et kontorjob kan være fysisk, virtuelt eller en kombination. Der er heller ikke noget pensum til at guide dig.

“På universitetet føler man, at man har et samlet fokus,” siger Miles Simitz, der for nylig har afsluttet sin uddannelse på University of California, San Diego, og som nu har et fuldtidsjob inden for driftsstrategi hos HP. “I arbejdslivet er der ikke længere en foruddefineret vej at følge. Det er lige så spændende, som det er skræmmende.”

I 2019 kunne kun 5,7% af amerikanerne kalde sig fjernarbejdere. Nu, i 2023, er det tal tredoblet til næsten 18%. Globalt set er tendensen også stigende: Ved årets udgang forventes det, at hele 39% af vidensarbejderne vil have mulighed for at arbejde hybrid.

For unge voksne, der tager deres første skridt ind i arbejdslivet, kan det at have et job føles som terra incognita – men i dag, hvor arbejdets natur ændrer sig så hurtigt, er det endnu mere spændende. “Meget har ændret sig i de sidste to år med hensyn til arbejdsvilkår,” siger Kaela Moore, en kommunikationsmedarbejder, der er ved at skifte fra at arbejde hjemmefra på fuld tid til en hybridrolle hos HP. “Det var en stejl indlæringskurve,” siger hun om sin oplevelse med at springe ud som fjernarbejder. “Men nu er jeg meget glad for at have fået den erfaring og tilegnet mig de nødvendige færdigheder.”

Når årgang 2023 træder ind på arbejdsmarkedet, ser vi på, hvad de kan forvente, og hvordan de kan forberede sig.

HP EliteBook G10

HP EliteBook G10

HP EliteBook bygges i et slankt og let aluminiumsdesign og byder på det ypperste HP har udviklet til det hybride kontor og er vores mest avancerede produkt hvad angår sikkerhed for hardware, brugerbeskyttelse og data.


  • 13th Gen Intel® Core™ i5 og i7 processor
  • 13″–16″ diagonal display op til WQXGA opløsning
  • HP Wolf Security for Business
  • HP Presence sikrer kvaliteten af online møder
  • 5 MP-kamera og B&O højtalere
  • 3 års garanti – også på batteriet
  • Fra 1,27kg

Læs mere om HP EliteBook G10 og køb den hos din foretrukne HP partner HER

Nyd den hybride verden

Hybridarbejde giver dig langt mere fleksibilitet, men det kræver også, at du tager initiativ til at gøre dig klar til succes.

En stor del af dette er at etablere et hjemmekontor, hvor du kan arbejde fokuseret og være produktiv. En god stol, et laptopstativ eller en dockingstation med en ekstra skærm, mus og tastatur og et skrivebord, der passer til dine behov. Støjreducerende hovedtelefoner hjælper, hvis du skal dele værelse med bofæller eller familiemedlemmer, og god belysning er vigtig for at undgå overanstrengte øjne efter en lang arbejdsdag.

Det er også vigtigt at have en god bærbar computer, så du kan arbejde problemfrit, uanset om du er på kontoret eller derhjemme. HP EliteBook G10, for eksempel, med Intel® Core™ i5 og i7 processor, giver dig mulighed for at være lige så effektiv og sikker, uanset hvor dit arbejde finder sted.

At arbejde hybrid betyder også, at man skal navigere i de forskellige måder, man arbejder på, når man er hjemme, og når man er på kontoret sammen med kolleger. Simitz fortæller os, at hybridarbejde gør det nemt for ham at få succes med begge aspekter af sit job – både uafhængig forskning og rådgivning med kolleger for at tilpasse mål og diskutere resultater. “Det er meget lettere at kommunikere og forklare komplicerede ting ansigt til ansigt,” siger han. “Nogle gange, når man prøver at gøre det på et videomøde, føles det, som om der er en slags barriere. På kontoret, derimod, er det nemt at mødes og finde ud af tingene.”

De dage, hvor Simitz arbejder hjemmefra, sætter han pris på muligheden for at fordybe sig og arbejde uforstyrret, samt muligheden for at tage sig af livets mange små opgaver, såsom husarbejde. “Der er ingen faste grænser eller skemaer, jeg skal følge; så længe jeg arbejder omkring otte timer og får gjort mit arbejde, er alle glade,” siger han.

Den rigtige teknologi derhjemme og på kontoret

Det er blevet sagt, at Generation Z blev født med en telefon i hånden, og de er bestemt mere vant til teknologi end tidligere generationer – men det kan stadig være svært for dem at vænne sig til de værktøjer og måder at arbejde på, som findes på kontoret. I en nylig undersøgelse foretaget af HP siger en ud af fem unge professionelle, at de har oplevet “tech shame” – følelsen af at blive set ned på af kolleger på grund af deres manglende erfaring med kontorets mange maskiner og værktøjer. Det er en løbende udfordring, da vidensarbejdere forventes at bruge en række forskellige programmer, platforme og enheder til at udføre deres arbejde.

Hvis du sætter dig ind i de grundlæggende forventninger til, hvad du skal mestre, når det gælder den teknologi, du bruger på arbejdet, er det nemt ikke at bekymre sig. For eksempel har du måske aldrig skullet reparere en papirstop på en kopimaskine, scanne et dokument som en vedhæftet fil til en e-mail eller oprette en udgiftsrapport? Det er ingen skam at lytte til erfarne bjergfolk.

På et kontor er der visse normer og uskrevne regler omkring brugen af virksomhedens udstyr. Vi sparer på papiret, når vi printer, vi passer godt på vores bærbare computere, vi er opmærksomme på sikkerhedstrusler og tænker os om en ekstra gang, før vi klikker på links eller åbner vedhæftede filer, og vi lærer, hvordan man bruger systemerne til at reservere mødelokaler. Medarbejderhåndbøger og onboarding-materiale dækker ofte disse grundlæggende ting, men igen er chefer og kolleger gode at konsultere, hvis du er i tvivl.

Moore påpeger, at det er lettere at holde hovedet oven vande på arbejdet, hvis du finder software, der understøtter den måde, du kan lide at arbejde på. Hun bruger Excel til at holde styr på dagens opgaver og OneNote til at holde sig organiseret. “Jeg kan omprioritere opgaver i løbet af dagen og synkronisere det med apps på min telefon, når jeg er på farten,” siger hun.

Lær nye kolleger at kende

Det er ikke længere en selvfølge, at kontoret bliver en social arena. I organisationer med hybridarbejde er kun en brøkdel af medarbejderne normalt til stede på kontoret på en given dag, hvilket fører til færre muligheder for socialt samvær. Uformelle kaffesnakke, frokostsamtaler og fredagsspil er på retur, så det er vigtigt at deltage, når ledelsen inviterer dig til mere formelle sammenkomster og teambuilding-aktiviteter.

Det kræver måske lidt mere kreativitet at lære dine nye kolleger ordentligt at kende, men det er den ekstra indsats værd. Deltagelse i arrangementer og aktiviteter, deltagelse i ressourcegrupper og aktiv søgen efter en mentor kan være gode måder at komme i gang på.

Det betaler sig også at investere lidt tid i at mestre kunsten at kommunikere digitalt – især hvis du arbejder med mennesker fra forskellige generationer. “Det er let at misforstå tonen i en e-mail eller chatbesked,” siger Moore. Hun har søgt efter gode artikler, onlinekurser og YouTube-videoer om emnet og fundet mange gode tips.

Madeline Song er demospecialist og briefingkoordinator hos HP, og kravene til fysisk tilstedeværelse i hendes rolle har gjort det lettere at blive venner med kolleger. “Det har hjulpet mig med at blive mere integreret på arbejdet, men det har sine egne udfordringer,” siger hun. “Jeg har trods alt ikke en skærm at gemme mig bag.”

Tag ansvar for din egen sundhed

Som studerende er det nemt at holde sig i form. Du går rundt i læringsområdet og har tid til at gå i fitnesscenteret mellem forelæsningerne – men med et otte-til-fire-job er det sværere at prioritere fysisk aktivitet, uanset om du arbejder hjemme eller på kontoret.

Nøglen er at være bevidst om sin egen sundhed. Et løbebånd under skrivebordet kan give dig mulighed for at tage møder til fods eller arbejde på dagens skridt, mens du gennemgår e-mails. Og et fitness-ur eller apps på din mobiltelefon kan minde dig om at stå op, bevæge dig og drikke nok vand.

Du skal også vænne dig til at sidde foran en skærm 40 timer om ugen – og til presset fra deadlines og at arbejde i et “ungt og dynamisk” miljø. Apps som Headspace eller Exhale og briller eller skærme, der reducerer blåt lys, kan hjælpe med at reducere stress og overanstrengelse af øjnene og give dig mulighed for at sove bedre om natten.

At være proaktiv og tage ansvar gør underværker, ikke kun når det gælder din egen fysiske og mentale sundhed; du vil også være mere produktiv og i stand til at arbejde mere effektivt sammen med dit team. Nogle virksomheder sponsorerer også forskellige sundhedsaktiviteter, såsom firmaidrætshold, fitnessrum og belønninger til medarbejdere, der holder sig aktive og prioriterer deres egen sundhed.

“Som studerende er du den eneste, der lider under dine egne usunde vaner,” siger Simitz. “I erhvervslivet påvirker du andre med den måde, du tager dig af dig selv på.”

Ledere kan hjælpe

At have en leder, der er der for dig, er en af hemmelighederne bag succes, men det gælder især for nyansatte i deres første job. En god leder med gode kommunikationsevner kan gøre hele forskellen for, hvor motiveret et team er. Hvis lederen ikke har tid til at tage alle nyansatte under sine vinger, kan et mentorprogram være en fordel.

At lede et hybridteam kræver også, at man er proaktiv, når det gælder tilgængelighed. Song holder for eksempel kontakt med sin nærmeste leder via private videomøder. “Selv om vi ikke er på samme sted, gør min chef en indsats for at holde kontakten med mig,” siger hun. “Hun forstår også, at det tager mig tid at lære det hele.”Efter næsten et år ude i den “virkelige verden” understreger Song, hvor vigtigt det er at have et støttende miljø omkring sig i sit første job. “Det er så vigtigt at have folk, der løfter dig op, tror på dig og får dig til at føle dig som en værdsat del af teamet,” siger hun. “Det gør dig mere selvsikker og giver dig mulighed for at være dit sande jeg.”